A Csepeli Fasang Árpád Zeneiskola 70 éves története 1942-ben indult el, amikor a Csepeli Elöljáróság kezdeményezésére megalapították a csepeliek saját zeneiskoláját. Az első időszakban természetesen csak a legnépszerűbb tanszakok oktatását tudták biztosítani. A mostoha körülmények ellenére sem riadtak vissza a lelkes zenetanárok, akik csupán néhány gyermek tanításával kezdték meg a munkát a hegedű- zongora- és cselló tanszakon.

       Az új csepeli iskola híre futótűzként terjedt, jelentősen nőtt a felvételizők száma, s új tanszakokkal kellett bővíteni az intézményt. A létszám növekedése szükségessé tette az iskola költözését, így a felújításra szoruló, szűkös tantermek után a Csepeli Munkásotthonban folytatódott a munka.

       Csepel Budapesthez csatolása után, 1952-ben megalakult a Fővárosi Zeneiskolai Szervezet, ekkor Csepel a 7. számú körzeti iskola lett, melynek működési körzete magában foglalta Pesterzsébetet és Soroksárt is. Az iskola hatalmas tempóban fejlődött, növendéklétszáma elérte az 1600 főt, a tanszakok kínálata bővült. A kerület általános iskoláiban kihelyezett tagozatok működtek, a központ pedig ismét új épületbe költözött. Ez az időszak volt a zeneiskola „hőskorszaka”, a mai zenei életben is ismert, és nagyra becsült szakmai tekintélyek nevelték ki a XXI. század muzsikusait, világjáró zeneművészeit, zenepedagógusait.

       1968-ban megkezdődött a zeneiskolák decentralizálása, ekkor Budapesten minden kerületben önálló zeneiskolát hoztak létre, s az iskola neve XXI. kerületi Állami Zeneiskolára változott.

       Az ezt követő két évtizedben magas színvonalon folyt a zeneoktatás, a nyugodt munkát még az újabb költözés sem zavarta meg. 1991-ben az iskola a Csepeli Zeneiskola nevet vette fel, majd 2002-ben a központi épület állagának leromlottsága miatt a fenntartó Weiss Manfréd felújított villáját bocsátotta az iskola rendelkezésére. Az iskola székhelye a mai napig itt található. Ugyancsak ebben az évben, az iskola alapításának 60. évfordulója alkalmából vette fel az intézmény a Fasang Árpád Zeneiskola nevet.

       Az iskola az évtizedek óta folyamatos magas szakmai színvonal miatt országos elismertségre tett szert. Az eredményesség lemérhető a beiskolázások sikeressége, a versenyek alapján, valamint a kerületi, budapesti és országos programokon való részvétel alapján is.

       Az iskola tevékenységét nagyra értékelte az eddigi fenntartó, de a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény értelmében 2013. január 1-től, az állami átvétellel a Zeneiskola beolvadt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. Jelenlegi fenntartója a Dél-Pesti Tankerületi Központ.

Kép 402.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?