Iskolánk a Kolozsvári Sigismund Toduta Zeneiskola partnerintézményeként elnyerte az Erasmus+ zeneoktatás támogatására kiírt pályázatát. Az Európai Uniós finanszírozással megvalósuló projekt címe:

CHARMS“,

fő célja a zeneiskolás növendékek kamarazenei tanulmányainak segítése, együttműködési kompetenciáik fejlesztése. A projekt eseményeiről honlapunk és facebook oldalunk folyamatosan tájékoztatja a kedves érdeklődőket.

https://www.facebook.com/Charms-102622894958720

2022.10.19.
A kozsvári Szabadság újságcikke a projektről:
__________________________________________________________________________
2022.10.14.
Projektzáró ünnepség /Kolozsvár
Megtekinthető itt: https://fb.watch/g90SNNgdJj/
__________________________________________________________________________
2022. 06.13-14.
Hétfőn és kedden zajlott a Fasang AMI Ferencsik-termében az első Erasmus+ CHARMS Kamarazenei Fesztivál. A kétnapos eseményen vendégeink voltak a soroksári Galambos János Zenei AMI és az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium tanulói és pedagógusai. A fesztivál kiváló lehetőséget adott az Erasmus+ CHARMS projekt keretében megszerzett új módszertani tapasztalatok megosztására a Fasang AMI tanáraival, és a két Dél-pesti intézmény diákjaival és pedagógusaival is. A baráti hangulatban lezajlott koncerteket és a kötetlen szakmai megbeszéléseket követően számos új tervvel, ötlettel készülünk a következő tanévre.
            
__________________________________________________________________________
2022.06.07.
Várföldi Anna hegedűművész, a Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola vonós tanszakvezető tanára, aki az Erasmus+ CHARMS Európai Uniós pályázat teljes programjában részt vett, és márciusban Kolozsváron a romániai kollégákkal együtt a vonós kamaraegyütteseket tanította, tudásmegosztó beszámolót tartott az iskola vonós hangszereket oktató tanárainak. A Kolozsváron szerzett szakmai tapasztalatait kis előadás keretében osztotta meg
__________________________________________________________________________
2022.05.30.
Tóth Zoltán trombitaművész, a Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanára, aki az Erasmus+ CHARMS Európai Uniós pályázat teljes programjában részt vett, és márciusban Kolozsváron a romániai kollégákkal együtt a rézfúvós együtteseket tanította, tudásmegosztó beszámolót tartott az iskola rézfúvós hangszereket oktató tanárainak. A Kolozsváron szerzett szakmai tapasztalatait gyakorlati óra keretében osztotta meg.
      __________________________________________________________________________
2022.05.06.
A Csepeli Hírmondó és Csepel Önkormányzatának hivatalos honlapja is hírt adott a sikeres projektről.
A cikk itt olvasható:
__________________________________________________________________________
2022.03.30.
A Charms projekt lezárásaként szakmai fórumra került sor iskolánk Ferencsik-termében. A program első részében a szülők, barátok, és tanárok előtt játszották el műsorukat a diákok. A koncerten betegség miatt sajnos nem szerepelt minden résztvevő. A nagy sikerű bemutató végén Dr. Szentkirályi Aladár Miklós intézményvezető, a projekt vezetője összefoglalta a tapasztalatokat, megköszönte a szülőknek a támogatást, a tanároknak a felkészítő munkát, a növendékeknek pedig a kitartó munkát. Rövid szünet után a disszemináció keretében  Várföldi Anna a mesterkurzusok vezetőitől ellesett korszerű oktatási technikákról tartott előadást, majd Tóth Zoltán a rézfúvós együttes fejlesztésében alkalmazott új metodikai elemeket mutatta be. Dávid József a klarinét együttesek műsorszámaiban felhasznált jó gyakorlatokat ismertette. Tánczos Katalin a Kolozsváron hallott szakmai mesterfogásokat közvetítette a kollégák számára.
    
__________________________________________________________________________
2022.03.27.
Elérkezett a hazaindulás napja. Gyermekeink, kihasználva az utolsó este adta lehetőséget, egy kicsit közösen lazultak. Fantasztikus hangulatban, közös énekléssel, beszélgetésekkel telt az út Budapestig. Utunk során néhány alkalommal megálltunk rövidebb ideig cseppfolyós problémáinkat rendezni, illetve hosszabb időre, amikor már hazai terepen egy csárdában ebédeltünk. Itt előkerültek a rögtönzött hangszerek. Üvegeket használva fújták a ritmust a muzikális diákok. https://fb.watch/cgiED8Ygk5/
Ebédet követően eseménytelen út után érkeztünk meg a Szent Imre térre, ahol gyermekeink érzékeny búcsút vettek egymástól. Egy sikeres heten vagyunk túl. Sok-sok fellépéssel, programokkal, örömökkel, izgalmakkal teli élményekben dúskáló hetet töltöttünk együtt. Bízzunk benne, hogy ez a jól összekovácsolódott társaság a zenei palettát még színesíti máshol máskor.
/K.Sz.A./
__________________________________________________________________________
2022.03.26.
Talán nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy ha valami jó történik az emberrel, az ripsz ropsz elrepül. Ez a hetünk így történt. Délelőtti órákban a zeneiskolában workshopon vettünk rész, ahol a Kolozsvári iskola diákjaival közösen, hasznos tanácsokat hallhattunk a színpadi rutin kialakításával kapcsolatban. A program után bevetettük magunkat a piacra, termelői termékek után kutatva. Az igazgató úrnak köszönhetően mindenki kapott egy kis költőpénzt, amiből vásárolhatott. Az étteremben ma már ismerősként üdvözöltek minket, s egy különleges édességet is megkóstolhattunk.
Az esti utolsó koncert itt Kolozsváron a Bánffy Palotában volt. Diákjaink teltház előtt léptek fel.
Fergeteges hangulatban vastapssal jutalmazta a közönség a produkciójukat. Mindenki elismeréssel nyilatkozott a tehetséges gyermekek előadásáról. A végén igazgató úr egy díjat vehetett át a Kolozsvári iskola igazgatónőjétől.
A koncert megtekinthető itt: https://fb.watch/cgiBhoerW4/
A búcsú partyra a zeneiskolába mentünk vissza. Sok-sok finomsággal vártak minket, de a tánc sem maradhatott el. Egy DJ szolgáltatta a talpalávalót. A diákok és legvégül a tanárok is fergeteges hangulatban táncoltak egy nagyot. S itt most történetem véget is ér, hiszen holnap haza indulunk. Rengeteg élménnyel gazdagodva, boldogan bár kicsit fáradtan zárom soraimat, azzal a reménnyel, hogy ez nem egyszeri alkalom volt…
/K.Sz.A/
__________________________________________________________________________
2022.03.25.
Csodás, lenyűgöző, fantasztikus és még sorolnám az elismerő szavakat amiket a ma esti koncertre véleményként formálnék. Kolozsvári és Budapesti gyermekek ma örömzenéltek Gyulafehérváron. De kezdjem inkább az elején! Mint említettem, mai fellépésük helyszíne Gyulafehérvár volt, a kora reggeli után körülbelül 2 órás buszozással meg is érkeztünk. Utunkra bár másik járművel, elkísértek a Kolozsváriak is. Ezt követően mindenki kedve szerint fedezhette fel a látnivalókat. Én személy szerint csajos csapathoz csatlakoztam. Mi a Nemzeti Unió Múzeumát néztünk meg, a vár fala melletti kis tóban aranyhalakban gyönyörködtünk és sokat sétáltunk. Majd a Szent Mihály-Székesegyház bebarangolása következett immár együtt a többiekkel. Ebédünket egy közeli étteremben fogyasztottuk el, az édesség záró fogásként szerepelt. Itt végezve irány volt a színházterem, a koncertig szorgalmasan gyakoroltak a gyermekek.
A koncert megtekinthető itt: https://fb.watch/cgiodEGIxL/
A közönség tetszését is elnyert produkciók után, késő este érkeztünk vissza Kolozsvárra, ahol még vacsorával zártuk a mai napot.
/K.Sz.A./
__________________________________________________________________________
2022.03.24.
Szinte csak most jöttünk, de már csütörtök van! A várva várt esti koncertünk napja. Kihasználva a délelőtti órákat, minden fellépő szorgalmasan gyakorolt a zeneiskolában. A rengeteg próbát a hegedűt tanító tanárnő idegei bírták, nem úgy, mint a húrok amiket cserélni kellett!
Az étteremben ahol ebédelni szoktunk, már ismerősökként üdvözöltek minket. S az esti fellépés előtt ma egy kora délutáni csendespihenő is belefért.
Cercul Militar Cluj-Napoca, adott otthont a rendezvénynek, ahol a hazai és mi vendég előadók együtt és külön-külön is bemutattuk, hogy a zenében nincsennek határok. A zene szeretete összeköti az embereket.
A koncert megtekinthető itt: https://fb.watch/cgiht0CTF4/
A jól végzett munka után a megérdemelt vacsorára egy közeli gyorsétterembe tértünk be. Mondanom se kell, ügyeltünk arra, hogy gyermekeik az elégetett kalóriát pótolják.
/K.Sz.A/
__________________________________________________________________________
2022.03.23.
Kedves Szülők, minden elismerésem! Gyermekeik mai teljesítménye egy maratoni futóéval vetekedett. De kezdem az elején. Kellemesen meleg tavaszi napra ébredtünk. Miután feltöltöttük energia raktárainkat, buszba szálltunk és irány volt a Tordai sóbánya. Különleges élményben volt részünk, nemcsak vizuális hatás ért minket, hanem a tüdőnket is kitisztította az ottani atmoszféra. A látvány lenyűgöző volt annak ellenére, hogy a legalsó szintre eljutni egy kicsit fárasztó tevékenység. Számtalan lépcsőt másztunk meg a cél érdekében.
A legalsó szinten csónakázó tó található, 30 lei-ért 20 percig lehet szelni a csendes vízfelszínt. Egy szinttel feljebb hatalmas területen van gyermekjátszótér, színházi előadásra alkalmas színpad nézőtérrel. Akinek kedve telik biliárdozhat, minigolfozhat, ping-pongozhat. Sőt teljes megdöbbenésemre három professzionális masszázsfotel is helyet kapott a sóbányában. Ott tartózkodásunkkor nem működött a létesítmény közepén található „óriáskerék”. Aki velem együtt elcsábult, a souvenir shopban vásárolhatott egy kis emléket. Miután minden látni valót megszemléltünk, és az idő is elrepült, irány volt a kijárat. A felfelé tartó 13 emeletnyi lépcsőt sokan hősként teljesítették- legalábbis az én szememben.
Hogy miért gondolom teljesítmény túrának a mai napot? Mert a szállodába visszaérve, egy rövid pihenő és pár falat elfogyasztása után sietős léptekkel ment kis társaságunk a zeneiskolába, ahol 14 órakor koncert vette kezdetét. A meghívott vendégek autizmussal élő gyermekek és hozzátartozóik voltak. Az elhangzott művek a teljesség igénye nélkül az alábbiak: Mozart Duo for Violin and Viola, John Kember: Water under the bridge, A.Terschak: Steppenblume, L.van Beethoven: Concert in Re major. Mindkét iskola diákjai kimagasló teljesítményt nyújtottak a hallgatóság elismerését kiérdemelve. Mesterkurzus a mai napon is volt néhány diákunknak.
Mesterkurzus megtekinthető itt: https://fb.watch/cgibi8daNh/
Ezt követte az ebéd, amit talán inkább már estebédnek neveznék. S végül egy kis cukrászdázással egybekötött városnézés zárta le a mai tartalmas napot.
/K.Sz.A/
_________________________________________________________________

2022.03.22.

Kedden a korai reggeli után, utunk ismét a zeneiskolába vezetett. A koncertre készülve mindenki az utolsó finomítgatásokat végezte a darabjain. Körülbelül 11 órakor két részre vált kis csapatunk. A zongoristák és a fuvolisták közül ketten a helyszínen maradtak, a többiek a látássérültek iskolájába vették útjukat. Én személy szerint a zeneiskolai csapatot erősítettem, igaz csak jelenlétemmel. A délben kezdődő koncert kedves vendégei voltak fogyatékkal élő embertársaink. Csapatunk ennek tiszteletére felemás zokniban jelent meg. Elsőként a mi fuvolásaink léptek színpadra, majd a fúvósaik szerepeltek duóban. Ezután zongoristáink nyűgözték le játékukkal a hallgatóságot. Ütő és vonós hangszer szerepelt a műsoron következőnek a házigazda diákok előadásában. Fantasztikus összhangban különleges hangszeren a Marimbán zongora és hegedű kísérettel játszottak a Kolozsvári iskola diákjai. A koncert záró műsorát egy kis zenekar zárta zongora illetve vonós hangszerek társaságában.

Ebédelni a tegnapi vacsora helyszínére mentünk vissza. Szerencséje volt azoknak a diákoknak akik jóllakva visszatérhettek a szállodába egy kicsit megpihenni, mert voltak közülünk olyanok, akik hősiesen végig próbálták a délutáni órákat is mesterkurzus keretében. Nekik zsúfolt lett a nap, mert alighogy visszatértek a szállodába, már indulhattak is mindannyiunkkal tovább.
Mesterkurzus megtekinthető itt: https://fb.watch/cghXx97so6/ és itt: https://fb.watch/cgi5ahQNYY/
A lemenő nap fénye fürdette arcunk miközben sétáltunk a farkas utcai Református Templomba. Itt Székely Árpád úr szavai által elevenedett meg a történelem, és hallgathattuk végig a templom és az egyházközösség több évszázadra visszatekintő múltját. Csodálatos élményben volt részünk, amikor a templom hatalmas orgonáján felcsendültek a hangok, egy nyugdíjas lelkész hölgy kezeiből. Majd tovább indultunk a kollégiumba, ahol a díszterembe is betekinthettünk.
Vacsoránkat nem igazán nevezhetném kíméletes menünek, mert ki-ki kedve szerint választhatott a cukrászsütemények és egy Subway étterem kínálata között. A gyerekek boldogsága és öröme azért feledtette a szigorú egészséges táplálkozásról alkotott véleményünket.
/K.Sz.A./
        

__________________________________________________________________________

2022.03.21.

Itt tartózkodásunk második napján a szállodai svédasztalos reggeli után, útra keltünk a közeli zeneiskolába. A délelőtt próbákkal telt, külön termekben gyakoroltak a fúvósok a zongoristák a hárfások a furulyások. Az ebédet a Kolozsvári Sigismund Toduta zeneiskola igazgatónőjével egy kisebb sétatávolságra lévő étteremben fogyasztottuk el. Itt különböző menüből lehetett választani, gondoltak a vegán életmódot követőkre is. Majd visszatérve az iskolába a délután mesterkurzosokkal és próbákkal telt. A zongoristák : Bach: Badinerie, J. Prokofiev: Fragment din Simfónia Classica darabokkal kápráztatták el a hallgatóságot. Akik személyesen nem lehettek a helyszínen, mindeközben az interneten élő adásban követhették az elhangzottakat.
Mesterkurzus megtekinthető itt: https://fb.watch/cghCUqzrHm/ és itt: https://fb.watch/cghK7dNgsA/
Késő délutáni programunkat a Csepeli Fasang Árpád Zeneiskola igazgatója, Dr. Szentkirályi Aladár biztosította, egy séta során mutatta be a környék látnivalóit. Megpihenni az Evangélikus Templomba tértünk be, ahol Bach maraton előadás sorozat egy részletét hallgathattuk meg. Az elcsigázott de jókedvű csapatot az igazgató úr meglepte egy fagylaltozással. Vacsoránkat egy rövid sétatávolságra lévő étteremben fogyasztottuk el, ahol megkóstolhattuk a pacallevest is, a fatányéron felszolgált frissensültek előtt.
/K.Sz.A./

__________________________________________________________________________

2022.03.20.

Verőfényes napra ébredtünk az indulás napján. A résztvevők és családtagjaik reggel 8 órakor gyülekeztek a Csepeli Polgármesteri Hivatal előtt. A busz érkezése után érzékeny búcsút vettek a gyerekek szüleiktől, s miután mindenki kényelmesen elhelyezkedett, elindultunk. Utunk során megálltunk háromszor, hogy komfortérzetünket növeljük és megmozgassuk elcsigázott tagjainkat. Számomra gyorsan elrepült az idő ameddig a határra értünk, ahol mindenkitől elkérték a személyi igazolványát, de meglepő módon az oltási igazolással senki sem foglalkozott. Kolozsvárra a tervezett idő szerint érkeztünk, a szállodai szobák elfoglalása után, 18 órára vártak minket a zeneiskolába. Szeretettel és sok-sok finomabbnál finomabb falatokkal.
Itt tartózkodásunk második napján a szállodai svédasztalos reggeli után, útra keltünk a közeli zeneiskolába. A délelőtt próbákkal telt, külön termekben gyakoroltak a fúvósok a zongoristák a hárfások a furulyások. Az ebédet a Kolozsvári Sigismund Toduta zeneiskola igazgatónőjével egy kisebb sétatávolságra lévő étteremben fogyasztottuk el. Itt különböző menüből lehetett választani, gondoltak a vegán életmódot követőkre is. Majd visszatérve az iskolába a délután mesterkurzosokkal és próbákkal telt. A zongoristák : Bach: Badinerie, J. Prokofiev: Fragment din Simfónia Classica darabokkal kápráztatták el a hallgatóságot. Akik személyesen nem lehettek a helyszínen, mindeközben az interneten élő adásban követhették az elhangzottakat.
Késő délutáni programunkat a Csepeli Fasang Árpád Zeneiskola igazgatója, Dr. Szentkirályi Aladár biztosította, egy séta során mutatta be a környék látnivalóit. Megpihenni az Evangélikus Templomba tértünk be, ahol Bach maraton előadás sorozat egy részletét hallgathattuk meg. Az elcsigázott de jókedvű csapatot az igazgató úr meglepte egy fagylaltozással. Vacsoránkat egy rövid sétatávolságra lévő étteremben fogyasztottuk el, ahol megkóstolhattuk a pacallevest is, a fatányéron felszolgált frissensültek előtt.
/K. Sz. Andrea/

           

__________________________________________________________________________

2022.03.05.

Szombat délelőtt Dr. Szentkirályi Aladár Miklós értekezletet tartott a Kolozsvárra utazó tanulók szülei számára. Elmondta, hogy hosszú várakozás után végre megérkezett a minisztériumi engedély az utazás lebonyolításához, ennek köszönhetően elkezdődött a szervező munka. Tájékoztatást adott a szállásról és étkezésről , a koncertekről és a turisztikai programokról. Biztosította a szülőket arról, hogy gyermekeik maximális figyelmet kapnak a kísérő pedagógusoktól. Hangsúlyozta, hogy óriási megtiszteltetés a projektben résztvevők számára, hogy a magyar zenetanítás értékeit közvetíthetik, képviselhetik Magyarországot, emelhetik iskolánk jó hírét. Reményét fejezte ki, hogy a tanulók, szülők és pedagógusok hozzáállása a kolozsvári utazás sikerét szolgálja.

__________________________________________________________________________

2022.03.02.

Megérkezett az Emberi Erőforrások Minisztérium válaszlevele, melyben a Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanulóiból és tanáraiból álló csoport engedélyt kapott a márciusi kolozsvári utazásra. Ennek köszönhetően véglegesítettük a szállás és az utazást lebonyolító busz lefoglalását.

__________________________________________________________________________

2022.02.24.

A vezetőség koncertszerű körülmények között, de közönség nélkül hallgatta meg az utazó kamaracsoportok műsorát. A szervezés során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a csoportok ne egyszerre, hanem kis időbeli eltolódással jelenjenek meg. Sajnos ezúttal is voltak, akik a COVID-dal összefüggésben nem jelenhettek meg.

__________________________________________________________________________

2022.01.31.

A tanárok online értekezleten beszélték meg az aktuális helyzetet. A sorozatos karanténok, tanárok és diákok aktív fertőzöttsége jelentősen megnehezítette a próbákat. A kötelező oltás miatt több tanuló részvétele vált bizonytalanná. Ennek következtében ismételten át kellett beszélni a programtervezeteket és a tanulók névsorát. Végül egyeztették a februári meghallgatás szervezési feladatait.

__________________________________________________________________________

2022.01.13.

Dr. Szentkirályi Aladár Miklós levélben kérte Prof. Dr. Kásler Miklós, az EMMI miniszterét, hogy a program megvalósítása érdekében engedélyezze a CHARMS csoport kolozsvári utazását.

__________________________________________________________________________

2022.01.10.  

Dr. Szentkirályi Aladár Miklós az Erasmus+ Charms projektjében részt vevő pedagógusok számára értekezletet tartott. A megbeszélésen felvetődött, hogy a márciusi utazást mennyiben fenyegetheti  a COVID ötödik hullámának felfutó szakasza, a szabályok szerint ugyanis a csoportok utazását korlátozták. Az intézményvezető jelezte, hogy levélben fogja megkeresni Prof. Dr. Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások miniszterét és kéri állásfoglalását a projekt megvalósítását illetően. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy továbbra is a terveknek megfelelően igyekeznek készülni a kolozsvári programokra.

__________________________________________________________________________

2021.12.03.

A sikeres budapesti projekt után megkezdődött a kolozsvári program előkészítése. A mai online megbeszélésen az intézményvezetők felvázolták a tavaszi programmal kapcsolatos elképzeléseiket. Bízunk benne, hogy a COVID nem gördít majd akadályokat az újabb találkozó elé.

__________________________________________________________________________

2021.10.25.

A CHARMS projektben résztvevő iskolák diákjainak budapesti személyes találkozása után Kolozsvárra utazott Dr. Szentkirályi Aladár Miklós, a Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola vezetője, hogy az Erasmus+ pályázat első részének lezárultával esedékes adminisztrációs feladatokat egyeztesse a Sigismud Toduta Főgimnázium igazgatójával, dr. Iacob Hilda Elisabetával. A két vezető egyetértett abban, hogy a projekt sikeres volt: a diákok zenei fejlődésében hatalmas előrelépés tapasztalható, együttműködési kompetenciájuk kiszélesedett. A közös muzsikálás, a közösségi szerepvállalást erősítő helyzetek lehetőséget teremtettek az egymásra figyelés, a tolerancia, a véleménycsere, az érvelési kultúra és a kommunikációs képességek kibontakoztatására. A tapasztalatok megbeszélését követően a hivatalos dokumentumok aláírására került sor.

 

__________________________________________________________________________

2021.10.22.

Pénteken a kolozsvári csapat workshop keretében mutatta be Sigismund Toduta Főgimnáziumot, majd a román zenetörténet kiemelkedő alkotóit és pedagógusait. Az előadás végén George Enescu zenéjével ismerkedtünk meg: egy fuvolista és egy hegedűs diák varázsolt el minket csodás játékával.

A koraesti órákban a CHARMS projekt záróakkordjaként a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia ajándékát, egy Bartók Béla szobrot lepleztünk le, ünnepélyes keretek között. Az eseményen jelen voltak a magyar közélet és kultúra, valamint Csepel kiemelkedő személyiségei, és az alkotó, Lelkes Márk. A program zárásaként Bartók műveiből adtak elő néhányat tanáraink és növendékeink. 

Borbély Lénárd Polgármester Úr közösségi oldalán így foglalta össze az eseményt:

“Minden nemében egyedülálló az a Bartók Béla-szobor, amelyet ma délután lepleztünk le a Csepeli Fasang Árpád Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában. Lelkes Márk páratlan bronz alkotása nem is kerülhetett volna méltóbb helyre, mint a híres zenepedagógus-karnagyról elnevezett intézménybe. Köszönöm a meghívást a szervezőknek a Bartók Béla születésének 140. évfordulója alkalmából megtartott avatóünnepségre.”

Fotók: https://photos.app.goo.gl/W5RfEy7Ydp1tjDip8

  

__________________________________________________________________________

2021.10.21.

A hatodik nap kiemelkedő eseménye a Gálakoncert volt, amelynek ismét a Királyerdei Művelődési Ház adott otthont. A nagy sikerű koncertet megtisztelte jelenlétével Budapest-Csepel Polgármestere, Borbély Lénárd és az alpolgármesterek, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József, valamint a Dél-Pesti Tankerület és a kerületi intézmények vezetői, dolgozói.

A koncertet interneten keresztül is közvetítettük:

https://www.youtube.com/watch?v=0tdevF_qKZ4&ab_channel=ZeneiskolaFasang

A Gálakoncertről hírt adott Csepel Önkormányzatának hivatalos honlapja is:

https://www.csepel.hu/hireink/esemenyek/item/13617-csepeli-es-kolozsvari-diakok-galakoncertje?fbclid=IwAR0z7e7MHwRHiX8ef-LcVE9vMY9c-1r-xre-uQC5PCU0hGEZKzWpfh4GIDo

Köszönjük az elismerő szavakat, amelyeket Borbély Lénárd Polgármester Úr osztott meg közösségi oldalán:

“Különleges zenei élményben volt részem ma koraeste a Királyerdei Művelődési Házban, ahol komolyzenei gálakoncertet adtak csepeli és kolozsvári fiatalok.

Gratulálok az erdélyi diákoknak és a Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak a nagyszerű műsorhoz! Igazi élmény volt mindannyiunknak.”

Fotók: https://photos.app.goo.gl/gCmYSRfsyKYnvweP6

  

__________________________________________________________________________

2021.10.20.

Az ötödik napon, szerdán Egerbe utaztak a diákok. A vár falai között elmerültek a régmúlt történelmében, felidézték a hős várvédők önfeláldozó csatáját. A napot egy újabb nagy sikerű, fergeteges koncerttel zárták az Egri Farkas Ferenc Zeneiskolában.

Fotók: https://photos.app.goo.gl/SKsfWS2E4Ez9nr2z5

  

__________________________________________________________________________

2021.10.19.

Kedden délelőtt 11 órakor a két iskola növendékei közös koncertet adtak a csepeli általános iskolások részére a Királyerdei Művelődési Házban. Délután a kolozsvári vendégek a Parlamentbe látogattak, ezt követően a Szamos Csokoládé Múzeumba tértek be egy kis kóstolgatásra. Hogy mi is a kapcsolat vendégeink és a Csokoládé Múzeum között? Nem titok, hiszen dalban is elénekelték már: “Szép város Kolozsvár, én ott lakom a Szamosnál….”

Fotók: https://photos.app.goo.gl/sCfSq2rgMFCjVngD6

 

  

__________________________________________________________________________

2021.10.18.

A CHARMS harmadik napjának fő eseménye a kolozsvári Sigismund Toduta Főgimnázium és a Csepeli Fasang Árpád AMI diákjainak közös koncertje volt a Lajtha László Általános Iskolában. Ezt a koncertet streameltük, így az interneten is meg lehetett hallgatni.

https://www.youtube.com/watch?v=NvavNG-_Tlg&ab_channel=ZeneiskolaFasang

Fotók: https://photos.app.goo.gl/3PgFnDsZbNs38xtY7

  

__________________________________________________________________________

2021.10.17.

A vasárnap címszavakban: egymásra hangolódás, gyakorlás, próbák, mesterkurzusok.

A kolozsvári Sigismund Toduta Főgimnázium és a Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola diákjai elsőként Pachelbel Canon című művét próbálták Péntek János karnagy irányításával. Ez után Bartók Béla Román népi táncok című művével folytatódott a próba.

A zenekari próbákat követően a kamaraművek kerültek sorra. Kis alapterületű iskolánk minden terme tele volt diákokkal, tanárokkal, mindenhol lázasan folyt a munka. Volt, akinek nem jutott terem, de a gyakorlás nem maradhatott el….

Neves vendégprofesszorok instrukciói segítették a diákokat a kamarazenei produkciók tökéletesítésében. Balogh Ferenc, a Kolozsvári Zeneakadémia volt tanára, hegedűművész és Gábos Judit, az Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dékánja, zongoraművész vezette a vasárnap délutáni mesterkurzust. 

Mesterkurzus: 

https://www.youtube.com/watch?v=-WJQGlbc2OM&ab_channel=ZeneiskolaFasang

Fotók: https://photos.app.goo.gl/ExeitwnG95GA1MjK8

__________________________________________________________________________

2021.10.16.

Elérkezett a várva várt nap, kolozsvári partner iskolánk 25 diákja és 5 pedagógusa október 16.-án reggel elindult hozzánk. Itt az iskolában nagy volt a sürgés-forgás, együtt készültünk a hosszú útról érkező csapat fogadására. Várakozás közben alapos minőségellenőrzés alá vettük a vendégváró finom falatokat.

A késődélutáni órákban végre szerencsésen megérkeztek. Térzenével köszöntöttük, és mutattuk az utat a kolozsvári Sigismund Toduta Főgimnázium tanulóinak és tanáraiknak.  Megtörtént a bemutatkozás, majd kötetlen beszélgetéssel folytatódott az első nap.

Fotók: https://photos.app.goo.gl/d8bkkRwsugy5Dqjc6

   

__________________________________________________________________________

2021.10.06-07.

Lázasan folyik  a készülődés az októberi személyes találkozóra. Elkészültek a plakát tervezetek, melyeket a projektben résztvevő két iskola vezetői elfogadtak, majd a Dél-Pesti Tankerületi Központ dolgozói kinyomtattak. A koncertekre meghívást kaptak az Önkormányzat, a Tankerület, a kerületi oktatási és kulturális intézmények vezetői, dolgozói, valamint a budapesti zeneiskolák, és a csepeli diákok. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

__________________________________________________________________________

2021.09.16.

A pályázatban résztvevő pedagógusok értekezletén Dr. Szentkirályi Aladár Miklós tájékoztatót adott a kolozsvári iskolával folytatott online megbeszélésről. Ismertette az októberi programokat és az aktuális  feladatokat. Ezt követően a felkészítő tanárok beszámoltak a fasangos kamaraegyüttesek által előadandó műsor pillanatnyi készültségi szintjéről. Végül a kolozsvári partneriskola javaslatait figyelembe véve kialakították a négy koncert műsortervét.

__________________________________________________________________________

2021.09.06.

A két intézmény vezetője online megbeszélést tartott. A Sigismund Toduta Főgimnázium igazgatója javaslatot tett az októberi koncertek műsorának végleges programjára. Ezt követően az októberi látogatás szervezésével kapcsolatos teendőket egyeztették.

__________________________________________________________________________

2021.06.07-08.

2021. június 7.-én és 8.-án került sor a Kolozsvári Sigismund Toduta Zeneiskola és a Csepeli Fasang Árpád Zeneiskola vezetőinek találkozójára. A szívélyes hangulatú megbeszélésen a kolozsvári intézmény tanulóinak és tanárainak 2021. októberi, budapesti programjával kapcsolatos teendőket egyeztették. Az őszi kamarazenei koncertek időpontját, műsortervezetét beszélték meg, és ahogy a kamarazenéhez illik, a résztvevők között teljes volt az összhang.

_________________________________________________________________________

2021. 03 – 2021. 04.

A COVID 19 pandémia miatt mindkét országban bevezetett vészhelyzeti eljárások arra késztették a pályázatban résztvevők vezetőit, hogy az előzetesen 2021 májusára tervezett budapesti kamarazenekari diáktalálkozót áttegyék egy későbbi időpontra.

Erről a megállapodást 2021.03.05-én írta alá a két résztvevő iskola vezetője: Dr. Hilda Elisabeta Iakob és Dr. Szentkirályi Aladár Miklós a Google Meat platformon megtartott online értekezletet követően.

Az előkészületek:

  • A tervezett repertoár további alakítása, a kiválasztott tanulókhoz igazítása. Ennek érdekében el kellett készíteni néhány darab átiratát arra a hangszerre, amin a tanulók játszanak. Ezt a Csepeli Fasang Zeneiskola egyik kiváló tanára vállalta.
  • A már majdnem végleges műsor összeállítása a két iskolában, a pályázatba bekerült tanulók tudása, felkészültsége alapján.
  • Kották kiosztása.
  • A próbák megkezdése egyénileg a felkészítő tanárokkal.
  • 04.19. A vezetők megállapodása a két iskola egy zenekarrá válásának módjáról, a közös együttes műsoráról.
  • 04.26. online értekezlet a felkészítő tanárokkal.
  • A közös műsor kottáinak kiosztása.
  • Egyeztetés a helyi hatóságokkal a tervezett koncertek leendő helyszíneiről és időpontjáról. (Ezt nagyon megnehezíti a járványhelyzet miatti bizonytalanság.)

__________________________________________________________________________

2021.02.17.  Kiválasztott tanulók

Az iskola vezetősége és a szaktanárok döntése alapján a pályázat keretében megvalósuló események résztvevő tanulói a következők:

Utazásra kiválasztott 25 tanuló:

1. fuvola Szöllősi Vágó Emese
2.  fuvola Tóth Dorottya
3.  fuvola Tóth Zsófia
4.  fuvola Hajdó Liza Hanna
5.  fuvola Temesvári Kincső
6.  fuvola Völgyi Panna
7. klarinét Gede Csenge
8.  klarinét Storozinszki Otília
9.  klarinét Ács Dorina
10.  klarinét Pap András Rafael
11. szaxofon Juhász Marcell
12. oboa Moldován Csenge Réka
13.  oboa Gede Eszter
14. zongora Bürger Ádám
15.  zongora Magonyi Alma Lili
16. harsona Kiss Fruzsina
17.  harsona Baráz Farkas Ágoston
18. trombita Morvai Beatrix
19.  trombita Pokol Emese
20. hárfa Sándor Hedvig Sarolta
21.  hárfa Kirsching Blanka Anna
22. cselló Tóth Noémi
23 hegedű Sulija Boglárka Anna
24. gitár Kontra Bernadett
25.  gitár Horváth  Lóránt Balázs

 

Tartalék 12 tanuló:

1. klarinét Angyal Hunor
2. oboa Babinszki Lara Vera
3.  oboa Ligetkuti Ákos
4. zongora Kovács Boglárka Ilona
5.  zongora Nagy István
6. harsona Deák Enikő
7. trombita Kiss Zsombor Bálint
8.  trombita Tenk Mihály
9. hegedű Ligetkuti Lili Tímea
10.  hegedű Lábodi Marcell
11. gitár Sirmer Blanka
12. gitár  Szélinger Barnabás Péter

__________________________________________________________________________

2020.11.18-20. Online megbeszélés

A CHARMS project keretében 2020. november 18-án és 20-án videókonferencián vett részt Dr. Szentkirályi Aladár Miklós intézményvezető és Hajduczky Anita iskolatitkár. A baráti hangulatú megbeszélést Dr. Hilda Iacob, a Kolozsvári „Sigismund Todutá” Zenei Főgimnázium igazgatója vezette. Az intézmények képviselői egyeztették a dokumentációval kapcsolatos feladatokat, és a programban részt vevő diákok kiválasztásának módszereit. Javaslatokat tettek a koncertek megrendezésének helyszíneire, és a repertoár összeállításának elveire. Ezek alapján készült el az a színes műsortervezet, amely felöleli a zenetörténet különböző korszakait, stílusait, s ezekből válogathatnak a felkészítő tanárok és növendékeik. A program keretében megvalósuló koncerteken, kurzusokon a két intézmény saját kamara együttesei lépnek fel, valamint lehetőséget biztosítunk a tanulóknak közös produkciókban való részvételre. 

charms_musortervezet_2020_fasang

2020.10.09. Fuvolatrió

                           

__________________________________________________________________________

2020.10.09. Köszöntő

        

__________________________________________________________________________

2020.10.06.  Videókonferencia – szeminárium

__________________________________________________________________________

2020.10.05.  Projekt ismertetés