2019 november 15-én tartottuk zeneiskolánk gitár tanszakának első szakmai napját ebben a tanévben. A program regionális rendezvény is volt egyben, a soroksári, pesterzsébeti, és kispesti zeneiskolában tanító kollégák fogadták el meghívásunkat a Dél-pesti Gitáros Fórum soron következő rendezvényére, melynek ezúttal a Fasang Árpád Zeneiskola adott otthont. Rendezvényünkre ellátogatott Mosóczi Miklós nyugalmazott egyetemi docens is.
Szakmai napunk meghívott vendége az Ausztriában élő és tanító Horváth Lajos gitár művésztanár volt, aki 1989-ben, iskolánkban kezdte el klasszikus gitár tanulmányait Kozma István növendékeként. Már zeneiskolásként is a Váci Országos Gitárverseny első helyezésével bizonyította kiemelkedő tehetségét, de későbbi pályafutását is versenygyőzelmek és helyezések kísérték. Tanulmányait 2007-ben, a bécsi Universität für Musik und Darstellende Kunst-ban fejezte be, ahol kitüntetéssel diplomázott. Önképzését ezután is folytatta: több ízben részt vett neves gitárművészek mesterkurzusain.
A program “gyülekezője” 14:00 órakor kezdődött a folyamatosan érkező kollégák kötetlen beszélgetésével. A jó hangulatot fokozta a hagyományosan vendégszerető iskolánk által nyújtott vendéglátás szendvicsek, kávé, tea és üdítő formájában. Egyik kollégánk, Nagy Andrea, finom saját készítésű süteményt hozott.
14:30-kor a szakmai nap házigazdája, Kozma István tanszakvezető köszöntötte az előadót és a résztvevőket, majd növendékével, Horváth Lóránttal, Beethoven Német táncának két gitáros átiratát adták elő. Ezután a program első részében Horváth Lajos kottapéldákkal illusztrált előadása következett az osztrák alapfokú gitároktatásról. Az előadást nagyban segítette iskolánk kiváló technikai felszereltségének részeként egy laptop és egy projektor. A kollégáknak -saját tapasztalataikból is fakadóan- rengeteg kérdésük volt az előadóhoz, így az előadás végül kötetlen beszélgetéssé -kissé csúnya kifejezéssel élve- “szakmázássá” alakult. Érdekfeszítő, izgalmas dolog volt a magyar és ausztriai gitároktatás tendenciáinak összehasonlítása.
Szakmai napunk következő részében “mini kurzus” keretében Horváth Lajos növendékeinkkel foglalkozott, akik az épp tanult darabjaikat hozták el a rendhagyó órára. A kicsiket Nagy Andrea növendéke, Práj Galina Jázmin, a magasabb osztályosokat Kozma István növendéke, Horváth Lóránt Balázs képviselte. Bátorságukat a tanítás végén egy-egy tábla Milka-csokival jutalmaztuk. Élvezetes, meglepő fordulatokat sem nélkülöző bemutató tanítást láthattunk-hallhattunk, tanítványaink pedig szépen megállták helyüket.
Ezt követően előadónkat “elengedtük” egy jó kis bemelegítésre, mert a nap harmadik fő eseménye Horváth Lajos 18:00 órakor kezdődő hangversenye volt. Mialatt Lajos a koncertjére készült, jó hangulatú beszélgetés folyt a Ferencsik teremben. Lassan elérkezett az este 6 óra, és zeneiskolánk nagyterme legnagyobb örömünkre kicsinek bizonyult…Annyian voltak kíváncsiak a gitár hangversenyre, hogy pótszékeket kellett behozni a terembe. Ez a tény valószínűleg előadónkat is nagyban inspirálta, mert fantasztikus hangulatú, virtuóz koncertet adott több ráadással. Műsorán kizárólag a gitár őshazájában keletkezett spanyol művek szerepeltek a barokktól a folklorisztikus flamencóig. A szerzőket és a műveket Kozma István ismertette rövid összekötő szöveg keretében. Nagy örömünkre szolgált, hogy a közönség soraiban jelenlegi növendékeink mellett a Lajossal egy időben tanuló régi növendékek is jelen voltak. Olyan egykori tanítványunk is eljött, aki most állatorvosként dolgozik, vidékről, nem kis távolságról utazott Csepelre.
A hangversenyt követően a közönség egy része a teremben maradt és ismét kötetlen beszélgetés alakult ki a résztvevők között. Régi ismerősök találkoztak újra, osztották meg emlékeiket, elevenítették fel az egykori csepeli zeneiskolás élményeket. Az est közös fotózással zárult.
Szakmai napunk izgalmas témái és nagysikerű esti koncertje miatt sokáig emlékezetes marad.
Reméljük hogy jelenlegi munkánk gyümölcseként a jövő Fasang Árpád Zeneiskolájának tanárai és közönsége is egy eljövendő szakmai rendezvény főszereplőjeként az iskola egykori növendékét láthatják vendégül.
/Kozma István/
Kategória: Hírek