A Csepeli Önkormányzat és a Csepeli Városkép Kft. 2019-ben is meghirdette a Csepeli Művészeti Szemle rendezvénysorozatát a dél-pesti tankerületi tanulók számára. Ez a hagyományos tavaszi program évről évre lehetőséget biztosít az ifjú csepeli tehetségek bemutatkozására hangszeres zene, szóló- és csoportos ének, mozgásművészet, vers- és prózamondás, báb- és színjátszás valamint  képzőművészet területén.

Az idei év programjában szerepelt a magyar népdal, Benedek Elek csodálatos ősi fantáziavilága, Kányádi Sándor tüzes ritmusú költészete, Móricz Zsigmond súlyos, ízes magyar nyelvezete, Ady Endre géniuszi látnoksága, Örkény István szellemes bölcselete. Ezen kívül volt egy újdonság is: a Fotó kategória, amelynek témái – Steindl Imre születésének 180. évfordulója kapcsán – az építész munkásságát bemutató alkotások lehettek.

A Csepeli Művészeti Szemle művészeti vezetője ismét Dr. Szentkirályi Aladár Miklós, a Csepeli Fasang Árpád Zeneiskola igazgatója volt, a szervezési feladatokat a Csepeli Városkép és a Szabó Magda Közösségi Tér dolgozói látták el.

Az eseménysorozat rangját tükrözi, hogy az ünnepélyes megnyitón, a versenyeken és a versenyt lezáró díjátadó ünnepségen jelen voltak a Tankerület és az Önkormányzat képviselői, Borbély Lénárd polgármester és Tóth János tankerületi igazgató.

Az április 3-án megtartott díjátadó ünnepségen Borbély Lénárd polgármester elismerő szavakkal méltatta a mintegy hétszáz diák és a felkészítő tanárok kitartó munkáját, a színvonalas versenyeket, majd a kiemelkedő produkciókban szereplőknek átadta az Önkormányzat ajándékait.

A hangszeres zene nyertesei:

  • Tóth Dorottya (fuvola) Felkészítő tanára : Hotzi Enikő
  • Tóth Noémi (cselló) Felkészítő tanára: Juhász Zita
  • Szűcs Péter Máté (hegedű) Felkészítő tanára: Pausch Józsefné
  • Wagner Zsuzsanna Katalin (hegedű) Felkészítő tanára: Pausch Józsefné
  • Sulija Boglárka Anna (hegedű) Felkészítő tanára: Várföldi Anna
  • Sallay Boglárka (furulya) Felkészítő tanára: Parák Jánosné
  • Gede Eszter-Urbanics Kata duó (oboa) Felkészítő tanáruk: Parák Jánosné
  • Gede Csenge (klarinét) Felkészítő tanára: Dávid József
  • Bősz Mirkó (zongora) Felkészítő tanára Kovács Ágnes
  • Konkoly Gábor (zongora) Felkésztő tanára: Axmann Péter
  • Romos Zsófia Liza (magánének) Felkészítő tanára: Szalóki Zoltán Gáborné

Fotók megtekinthetők itt: https://photos.app.goo.gl/H5rMWj99dN3revjK6

A Csepeli Művészeti Szemle hangszeres kategóriájának zsűrielnökeként nagy örömömre szolgált a majd 100 zeneiskolai hangszeres produkciót végig hallgatnom másik két zsűritársammal együtt. 
A gyerekekről elmondható, hogy nagyon felkészültek voltak, és tanáraiknak köszönhetően egytől- egyig értékes produkciót mutattak be. Ezért kivétel nélkül mindenkinek adhattunk valamilyen elismerő minősítést. A 18 Arany és 10 Kiemelt Arany minősítés önmagáért beszél.
Az előadók közül kiemelkedett Gede Csenge (4B osztályos) klarinétjátéka, aki Bartók: Három Csíkmegyei népdalát játszotta. A szervezőknek javasoltuk, hogy ennek a tanulónak Nagydíjat adhassunk.

 Fontosnak tartom megemlíteni, hogy nagyon jó a versenykiírás. Mindenkinek kötelező egy magyar népdalt vagy magyar zeneszerző darabját előadni. Ezzel ösztönzik a zeneiskolásokat arra, hogy ismerkedjenek mindannyiunk közös, világviszonylatban is ritka kincsével a rendkívül gazdag magyar  nép és műzenével.
Gratulálok a szervezőknek és kívánom, hogy jövőre is megrendezhessék ezt a színvonalas Művészei Szemlét. (Katonáné Dr. Szabó Judittal történt beszélgetés alapján)

A díjátadóról bővebben olvashat itt: 

https://www.csepel.hu/hireink/esemenyek/item/12019-a-csepeli-muveszeti-szemle-ifju-tehetsegeit-dijaztak

Kategória: Hírek