2019. február 25. és 28. között került megrendezésre a Csepeli Fasang Árpád Zeneiskola hagyományos programsorozata „A zene ünnepe Csepelen” címmel. A csepeliek körében évtizedek óta népszerű négynapos rendezvény fellépési lehetőséget biztosít az iskola növendékeinek, teret ad a növendék zenekaroknak, kamaraegyütteseknek, valamint a művésztanároknak is a bemutatkozásra. Az esemény rangját az is fémjelzi, hogy Tóth János, tankerületi igazgató valamint a Dél-Pesti Tankerület munkatársai minden koncerten személyesen jelen voltak.

Az eseménysorozat első napján a kiemelkedően tehetséges növendékek adtak koncertet az iskola Ferencsik Jánosról elnevezett hangversenytermében. Igazi seregszemle volt ez, hiszen az iskola valamennyi tanszaka képviseltette magát: billentyűs (zongora), vonós (hegedű), fafúvós (fuvola, furulya, oboa, klarinét), rézfúvós (trombita, harsona), akkordikus (gitár, hárfa) és vokális (ének) produkciókban gyönyörködhetett a lelkes közönség.

https://photos.app.goo.gl/AEugUcu44rUB5Xj36

A második nap a közös muzsikálás jegyében zajlott. A nézőtér soraiban helyet foglaló hozzátartozók, barátok, zenekedvelő érdeklődők nagy örömére felcsendülő dallamokat a Tücsök-, a Gitár-, a Fuvola-, a Vonós- és a Fúvószenekar szólaltatta meg. A Királyerdei Művelődési Ház színpadán fellépett még a Cselló-trió, Fuvola-duó, Oboa-duó, Vonósnégyes és a Klarinétötös.

https://photos.app.goo.gl/F9fVeq5kHedYW7cS8

A harmadik napon az iskola művésztanárai léptek színpadra. A színes, változatos műsor felölelte a zenetörténet korszakait a barokktól a bécsi klasszicizmuson, romantikán át egészen a XX. századig. A koncerten elhangzottak Telemann, Rameau, Haydn, Llobet, R. Strauss, Bartók Béla, Csajkovszkij, Rachmaninov, Piazzolla és Karen Hacsaturján művei. A közönség nagy tapssal köszönte meg a színvonalas estét.

https://photos.app.goo.gl/H3hCed9Cdwp9WX7h6

A csütörtöki zárónapot a szervezők Joseph Haydn halálának 210. évfordulója tiszteletére „Haydn-emléknappá” nyilvánították, amelyre a Dél-Pesti tankerülethez tartozó Galambos János Zeneiskola növendékeit és tanárait is meghívták. Délelőtt játékos zenei vetélkedőt, délután pedig „Zongora Csokiversenyt” rendeztek, melynek szervezési feladatait Vincze Pál és Egri Katalin tanszakvezetők vállalták magukra.

A műveltségi vetélkedőn hat csapatban 35 tanuló mérte össze tudását. Először közösen megnéztek egy J. Haydn életéről szóló 50 perces filmet, majd a látottakkal kapcsolatban kaptak érdekes, játékos kérdéseket. A feladatok között voltak lexikális tudást igénylők, volt puzzle kirakás, tortakóstolás is.

A vetélkedőn részt vevő gyerekek teljesítményükért emléklapot és csokit, a legtöbb pontot összegyűjtő csapat tagjai egy J. Haydn arcképét ábrázoló plakettet kaptak ajándékba, melyet Kőszeghy Gabriella szobrászművész, a Fasang Árpád Zeneiskola szolfézstanára készített el csokoládéból.

A délutáni zongoraversenyen 29 növendék szerepelt, akik kötelező műsorszámként J. Haydn egyik művét adták elő, ezen kívül egy tetszés szerinti zongoradarabot kellett megszólaltatniuk. A verseny ünnepélyes megnyitóval kezdődött: az egyik szereplő, Szilágyi Dorottya a nagy klasszikus zeneszerző korát idéző ruhában felolvasott egy történetet Haydn életéből. A verseny végén a zsűri nagy, közepes és kicsi csokival jutalmazta a résztvevőket.

https://photos.app.goo.gl/VUk2TGCV62bqJGWD9

Kategória: Hírek